Túrák

A szuper hangulatot ne írja felül a józan eszed, figyelj a zéró toleranciára!

A részvételhez szükséges a full vagy light regisztráció, mert ezek birtokában tudsz az egyes túrákra is regisztrálni.

  1. A túrákra a regisztráció a világtalálkozó rendszerén keresztül történik.
  2. Jelentkezéshez írj levelet az info@vespaklub.hu címre.
    A levélbe írd bele: neved, elérhetőséged, e-mail, Payment Key és melyik napon, melyik időpontra és melyik  túrára jelentkezel.
  3. Ne hezitálj sokat, mert gyorsan elfogynak a helyek!

Túra 1
A Káli-medence kulináris kincsei – Vespa túra 

Körbemotorozzuk közösen a Balaton északi részét, ahol megcsodálhatod az egykori vulkánikus hegyeket. Az ebédünket a salföldi Pajta Galériában fogyasztjuk el (az ebéd árat magában foglalja a részvételi díj), miután a Majorban részt vettünk egy lovasbemutatón, és megnéztünk egy működő gazdaságot az őshonos magyar háziállatfajtákat is megtekinthetjük.  Ki ne ismerné itthon a Theodora ásványvizet! De kóstoltad e már a forrást? Utunk során ezt is megkóstoljuk, utána pedig irány a Kő Fagyi?, mert ugye desszert nélkül nincs nap 😉. Végül ellátogatunk a Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetességéhez, a bájos Szentbékkálla község melletti Kőtengerhez. A hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. Igazi élmény a látványos sziklaalakzatok közti séta, fel is lehet mászni az impozáns homokkő formációkra, sőt a híres Ingókövet még inogtatni is lehet.

Alap infók: 5-6 órás motoros túra; összesen 64km; max. 50 résztvevő / túra,

Indulási időpontok:
• csütörtök 10:00
• csütörtök 15:00
• péntek 10:00
• péntek 15:00


Túra 2
Tapolca – Badacsony – Szigliget  – Vespa túra

A túra útvonala a Káli-medence felől közelíti meg Tapolcát, ahol meglátogatjuk a Balaton Felvidéki Nemzeti Park egyik kincsét, a Tapolcai Tavasbarlangot. Itt a múzeum körbejárása után megnézzük a város alatt húzódó barlangrendszert. Csónakázni fogunk a Tavasbarlangban. Igen, jól értetted: a város alatt!

A tapolcai élményünk után elmotorozunk Badacsony felé, útunk a tanúhegyek között vezet, amely különleges látványvilággal kápráztatnak el minket. Bazalthegyek, medencék, kőtengerek és szőlőskertek a Balaton panorámájával – így együtt felejthetetlen az élmény. Utunk során elkanyarodunk az immáron 750 éves múltra visszatekintő méltán népszerű Szigligeti vár felé is. Ezt délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják.
Ebédünket a Kisfaludy-házban fogyasztjuk el lélegzetelállító panorámával, romantikus és természetes környezetben a Badacsony egyik legmagasabb pontján. Az épület legendás, a “Balaton gyöngyszemének” tartják. A finom ételek után lehetőséget adunk, hogy híres borászatban egy kis bort vásárolhass, majd hazafelé vesszük az irányt. (Az étkezést és a belépőjegyet a részvételi díj tartalmazza.)

Alap infók: 6 órás motoros túra; összesen 90km; max. 60 résztvevő / túra,

Indulási időpontok:
• csütörtök 10:00
• csütörtök 14:00
• péntek 10:00
• péntek 14:00


Túra 3
Motorozás a nagyvázsonyi várhoz – Vespa túra

Középkori kirándulásra indulunk Vespánkkal és közben megismerjük a Mátyás király hírhedt Fekete seregét irányító vezér történetét és várát. Mindenkit elvarázsol a legendás Kinizsi-vár, a misztikus pálos romok, az állattartó falusi hagyományok, a térség gazdag kézműves és helyi értékei. A Nagyvázsonyi Kinizsi Vár meglátogatása után Vászoly felé vesszük az irányt, és ebédünket a Zomác Bisztrócskában költjük el. Hazafelé betérünk egy borászatba is, hogy aki szeretne, vásárolhasson egy kis bort a termelőtől.  (az étkezést és a belépőjegyet a részvételi díj tartalmazza)

Alap infók:  5 órás motoros túra, összesen; 57,8 km; 60 résztvevő / túra,

Indulási időpontok:
• csütörtök 10:00
• csütörtök 15:00
• péntek 10:00
• péntek 15:00


Túra 4
Gasztro és pincelátogatás – buszos túra

A kirándulás alatt gyönyörködj a felejthetetlen balatoni panorámában! Közben megkóstolhatod a környék legjobb fekvésű területein termett Olaszrizlinget, Szürkebarátot, Kéknyelűt, Furmintot és a többi fajtát is. Két borospincét meglátogatva vehetsz részt két borkóstolón melyek alatt helyi alapanyagokból készült ételek is felkínálásra kerülnek. A borkóstolás vezetett módon történik: egy szakképzett sommelier egyesével mutatja be a borokat. A kóstolók során jobban megismerheted a Badacsonyi borvidéket is.

Alap infók: 4 órás buszos túra; 40 résztvevő / túra,

Indulási időpontok:
• csütörtök 10:00
• csütörtök 15:00
• péntek 10:00
• péntek 15:00

 


Túra 5
Az 5-ös túra lemondásra került, mert a szolgáltatok nem tudták biztosítani a megfelelő minőségű programot. A túrára jelenetezőket egyesével felkeressük és közösen megoldást találunk a problémára.


 

Észak-Balaton

Mi a különbség a Balaton északi és déli része között? A Balaton északi partja gyorsabban mélyül, éppen ezért nagyszerű lehetőséget kínál az aktívabb sport szerelmeseinek, akik úszni szeretnének, illetve bármilyen vízi sporthoz ideális.

A magyar tenger északi része üdülőhelyek tekintetében is első helyen áll, hiszen kellemes strandokat, idilli környezetet kínál a turisták részére. A híres északi széltől a területet erdők, gyümölcsösök, valamint szőlőkkel borított hegyek védik.

Kiemelt helyet foglal el a tó ezen részén található városka, Balatonfüred. A közismert városkát a XIX. századtól jegyzik mint fürdőkben gazdag települést. Mindezeken felül a természeti látványt ékesíti a Balatonba benyúló Tihanyi-félsziget.

A térség számos látnivalója között kiemelt helyet foglal még el Badacsony. A Balaton egyik leglátogatottabb helye, melyet többek között minőségi borainak is köszönhet. Tovább haladva a tó mentén megannyi nyaralófalu várja a pihenni vágyókat. Az út menti színes üzletek, éttermek, csárdák pedig már-már mediterrán hangulatot teremtenek.

 

A badacsonyi borkultúra bemutatása

Badacsony a Balaton két öble között magasodó város. Valaki üdülőhelyként ismeri, valaki pedig a borairól. Badacsony ugyanis a gyönyörű panorámán kívül világszerte híres borairól is. A vulkanikus hegyvidék kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, melyből a kis balatoni városban kiváló minőségű bor készül.

Badacsony Magyarország egyik legismertebb borvidéke, területe megközelítőleg 2000 hektár. Mivel ennek a borvidéknek az éghajlata enyhe, szőlőtermesztéshez kiválóan alkalmas. Két méltán híres szőlőfajtáról beszélhetünk: az egyik a Szürkebarát, a másik az Olaszrizling. Mindezen kívül közkedvelt még a Badacsonyi Muskotály, mely a város különlegességének számít. Badacsony városa megérdemelten kapta a megtisztelő „Szőlő és bor nemzetközi városa” címet. Aki szereti a minőségi borokat, mindenképpen el kell látogatnia Magyarország leghíresebb bortermelő vidékére, Badacsonyba. A mindig nyüzsgő borpincék minden borkedvelőt várnak.

 

A Káli-medence gasztronómiai kincsei

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része nyáron nyüzsgő, télen csendes, de valódi, élő arcát ősszel mutatja meg. Ilyenkor kezdődik ugyanis a szüret. Ebben az időszakban is sok turista látogat el a balatoni vidékre, ahogyan nyáron is. Egy biztos: bármelyik évszakban is keressük fel a Káli-medencét, ínycsiklandó gasztronómiai élvezetekben lesz részünk.

A környék híres gasztronómiai sokszínűségéről, melynek köszönhetően biztosan rálelhetünk a saját szájízünknek megfelelőt. A térség különlegessége, hogy mindig az adott évszaknak megfelelő étlapot találjuk meg a vendéglőkben. Sőt, olyan étterembe is betérhetünk, ahol olyannyira szem előtt tartják a szezonális ízeket, hogy háromnaponta változik az étlap kínálata. Ha valaki mégis inkább a hagyományos ízeket kedveli, mint a balatoni hal hasábburgonyával, az úgynevezett „piros kockás” éttermekben azt is megtalálhatja. A Káli-medence méltán híres gasztronómiai kincsiről.

A szuper hangulat ne írja felül a józan eszed, figyelj a zéró toleranciára!