Túrák

A badacsonyi borkultúra bemutatása

Badacsony a Balaton két öble között magasodó város. Valaki üdülőhelyként ismeri, valaki pedig a borairól. Badacsony ugyanis a gyönyörű panorámán kívül világszerte híres borairól is. A vulkanikus hegyvidék kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, melyből a kis balatoni városban kiváló minőségű bor készül.

Badacsony Magyarország egyik legismertebb borvidéke, területe megközelítőleg 2000 hektár. Mivel ennek a borvidéknek az éghajlata enyhe, szőlőtermesztéshez kiválóan alkalmas. Két méltán híres szőlőfajtáról beszélhetünk: az egyik a Szürkebarát, a másik az Olaszrizling. Mindezen kívül közkedvelt még a Badacsonyi Muskotály, mely a város különlegességének számít. Badacsony városa megérdemelten kapta a megtisztelő „Szőlő és bor nemzetközi városa” címet. Aki szereti a minőségi borokat, mindenképpen el kell látogatnia Magyarország leghíresebb bortermelő vidékére, Badacsonyba. A mindig nyüzsgő borpincék minden borkedvelőt várnak.

 

A Káli-medence gasztronómiai kincsei

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része nyáron nyüzsgő, télen csendes, de valódi, élő arcát ősszel mutatja meg. Ilyenkor kezdődik ugyanis a szüret. Ebben az időszakban is sok turista látogat el a balatoni vidékre, ahogyan nyáron is. Egy biztos: bármelyik évszakban is keressük fel a Káli-medencét, ínycsiklandó gasztronómiai élvezetekben lesz részünk.

A környék híres gasztronómiai sokszínűségéről, melynek köszönhetően biztosan rálelhetünk a saját szájízünknek megfelelőt. A térség különlegessége, hogy mindig az adott évszaknak megfelelő étlapot találjuk meg a vendéglőkben. Sőt, olyan étterembe is betérhetünk, ahol olyannyira szem előtt tartják a szezonális ízeket, hogy háromnaponta változik az étlap kínálata. Ha valaki mégis inkább a hagyományos ízeket kedveli, mint a balatoni hal hasábburgonyával, az úgynevezett „piros kockás” éttermekben azt is megtalálhatja. A Káli-medence méltán híres gasztronómiai kincsiről.