Vespa stílusok

MOD

A brit ifjúsági munkásosztály szubkultúrája volta a korai 60-as években. Az irányzat központjában a divat és a zene állt. A szubkultúra gyökerei az ötvenes évek Londonjába nyúlik vissza, ahol egy fiatalokból álló társaság modern jazz zenét hallgatott.
A MOD megkerülhetetlen elemei:
divat: általában ennek eleme a személyre szabott olasz stílusú öltöny
zene: soulska, and R&B
motor: Vespa és Lambretta
A robogók praktikusak voltak a fiatalok számára, mert a ’60-as években a tömegközlekedési eszközök csak kora estig jártak. A fiatal alul fizetett munkásosztály számára a motor elérhető alternatíva volt. A robogót divat kiegészítőként kezelték, ezért egyedi fényezést, csomagtartót, ütközőket, tükröket, ködfényszórókat és egyéb kiegészítőkkel díszítették. Egyes modok, akár 20-30 tükröt is felszereltek motorjukra. Tudj meg még többet a MOD stílusról

 

Cafe Racer

A cafe racer stílus alapvetően az utcai versenyekre átreszelt gépekről szól. Ezekkel nyomultak a városban a helyi srácok és mivel egy ilyen gép olyan kényelmetlen mint a rosseb, csak a legközelebbi kávézóig mentek el vele. A nagyobb sebességért könnyebbekké tették a gépeket (súly/lóerő), tuningolták a motort, és sportosan alacsonyra helyezték a kormányt. Éppen ezek a markáns karakterjegyek teszik könnyen felismerhetővé ezt a stílust. Nagyméretű tank és az ülés mögötti kis púp jellemzi a gépeket, amely lehet az ülés része, de akár egy önálló versenyidom is.
Mint a MOD stílusnak ennek az iránynak is Anglia adott életet a ’50 – ’60-as években.